FREDERIK DE MOUCHERON

 

 

Frederik de Moucheron was de zoon van Balthazar de Moucheron en Cornelia van Brouckhoven. Zijn vader was secretaris en zaakgelastigde van de Hertog van Holstein in Moskou , bovendien was hij schilder.van hem zijn verschillende schilderijen bewaard gebleven ook is van zijn hand een tekening te zien in een museum in Brussel.

Na terugkeer uit Moskou en Emden waar de familie voor enige jaren woonde leerde Frederik de eerste beginselen in de schilderkunst van zijn  vader , later ging hij in de leer bij Jan Asselijn die hem beinvloede met zijn Italiaanse landschapsstijl.In 1655 op 22 jarige leeftijd ging hij naar Parijs waar hij 3 jaar schilderde en daarna naar Antwerpen .

In Amsterdam trouwde hij met Mariecke de Jouderville , een dochter van Isaac de Jouderville en Maria le Febre , zij kregen 11 kinderen.Hij stierf in Amsterdam in 1686 waar hij werd begraven op het Leidse kerkhof.

Zijn werken hangen in  vele musea: Amsterdam ( Rijksmuseum ) Brunswijk -Brussel-Dresden-Frankfort am Main-s-Gravenhage-Rotterdam ( Boymans van Beuningen )-Schwerin-Stockholm- Wenen-Kassel-Kopenhagen-Leningrad-Londen-München-Parijs (Louvre ) verder tekeningen in Haarlem ( Teyler ) en in Wenen ( Albertina ) Verder muurschilderingen in Herenhuis Herengracht 152 Amsterdam.

 

       Moucheron_Leipzig_Landscape_horseman.jpg (103770 bytes)                                                                                      frederik.jpg (48749 bytes)

 

       fremou.jpg (38364 bytes)                      NG.M.00048.jpg (58949 bytes)

 

 

 

Overzicht van de tot nu toe getraceerde tekeningen  en schilderijen in privé bezit en musea

Sommige schilderijen zijn in zwart/wit afgebeeld afkomstig uit de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Het RKD is één van de belangrijkste kunsthistorische kenniscentra in de wereld.
De collecties van het RKD hebben betrekking op de Westerse kunst vanaf de Middeleeuwen tot heden. De Nederlandse kunstdocumentatie staat hierbij centraal.